Szombaton, a Maroshegyi Szent Kristóf plébánia búcsúnapján délután hangversennyel kezdődött az ünnep, „Vigadj boldog Pannónia” címmel Pálmai Árpád egyházzenész, karnagy adott elő énekeket, majd P. Tamás Gábor OFM, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány titkára celebrált szentmisét Fehérvár papságával, akik a Vásártéren a híveket és járműveiket is megáldották.
Szent Kristóf üzenete a jelenkor számára: vigyázzunk egymásra. Vigyázzunk akkor is, amikor gépkocsijainkkal, közlekedési eszközeinkkel közlekedünk.
És természetesen vigyázzunk egymás lelki életére is. Hogy Krisztus szeretetében ne csak földi céljainkhoz jussunk el, hanem az örök boldogsághoz is.
A szentmisét követően a templommal szemben lévő vásártéren került sor a hagyományos Szent Kristóf búcsúhoz kapcsolódó járműmegáldásra.
Szent Kristóf a hajósok és utasaik védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét ma is sok autós és motoros magával hordja.
A Magyar Autóklub Szent Kristófról nevezte el azt a díjat, amelynek bronz, ezüst és arany fokozatával jutalmazza azokat, akik legtöbbet tettek a biztonságos közlekedésért.
Forrás: szekesfehervar.hu
Módosítva: 2020.07.26